Sök och boka hotell i Rom

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Rom sevärdheter


Rom är en stad med mängder av sevärdheter. Staden har en mycket lång och spännande historia. Innan man åker till Rom kan det vara en god idé att planera in några av de sevärdheter som man vill se i förväg. Rom lockar årligen en strid ström av turister.

Colosseum är en stor amfiteater i Rom, som uppfördes 72-80 e.Kr. Byggnationerna initierades av kejsar Vesparianus och slutfördes av dennes son Titus. På Colosseum kunde man under romanrikets tid få se gladiatorspel, avrättningar, teater och strid med vilda djur. Det gigantiska byggnadsverket, som tog ungefär 55 000 åskådare, är 48 meter högt och har en omkrets på 524 meter.

En annan stor sevärdhet i Rom är Forum Romanum. Det var den offentliga platsen för politiska möten i antikens Rom. På Forum Romanum ägnade man sig också att handel och religiösa ceremonier. Här uppfördes bland annat de båda triumfbågarna till kejsarna Septimus Severus och Titus ära. Byggnaderna på Forum Romanum förföll efter romarrikets fall. Emellertid har man under de senaste århundraden gjort stor arkeologiska utgrävningar. Forum Romanum är en av Roms största turistattraktioner och lockar årligen besökare från hela världen.

Vid ett besök i Rom är det närmast ett måste besöka det antika templet Pantheon. Templet är en unik sevärdhet i dagens moderna Rom, då det är en av de få antika byggnader som varit i funktion sedan uppförandet, virka 120 e.Kr. Pantheon var ett tempel för de romerska gudarna. Nuvarande Pantheon lät byggas av kejsar Hadrianus och byggnaden ersatta då det tempel som konsuln Marcus Vipsanius Agrippa uppförde 27 f.Kr. Sedan 600-talet används Pantheon som kyrka. En annan mycket känd sevärdhet i Rom är Peterskyrkan.

Det är katolicismens huvudkyrka och är belägen i Vatikanstaten. Det sägs att aposteln Petrus led martyrdöden på denna plats år 64 e.Kr. I kyrkan, framför högaltaret, finns ett nedsänkt utrymme, confessio, som skapades av Carlo Maderno för att hålla en direkt kontakt med apostelns grav. Byggnationerna av nuvarande Peterskyrkan, som startade år 1506, tog hela 120 år att slutföra.

När du är i Rom ska du också passa på att besöka Spanska trappan. Den återfinns på kullen Pincios sluttning och sträcker sig mellan Piazza di Spagna och Piazza Trinità dei Monti. Projektet med trappanläggningen utfördes 1723 utefter den världsberömda arkitekten Francesco de Sanctis ritningar. Med sina tre plan och tredelade trapplopp alluderar Spanska trappan på treenigheten. Spanska trappan förekommer i flera filmer, däribland ”Prinsessa på vift” (1953) med Audrey Hepburn.

Till en av Roms absolut mest kända sevärdheter hör även Sixtinska kapellet i Vatikanen. Sixtinska kapellet uppfördes 1473-1484 av Sixtus IV. Detta kapell, som är påvens privata, rymmer några av konsthistoriens viktigaste målningar. De kanske mest kända är målade av Michelangelo.

Under en semester i Rom ska man också passa på att besöka sevärdheten Fontani di Trevi. Fontänen, som prjoketerades av Giovanni Lorenzo Bernino och sedermera fullbordades av Nicola Salva 1762, är kanske mest känd från filmen ”Det ljuva livet” (1960) med Anita Ekberg och Marcello Mastroianni. Fontana di Trevi ligger nedsänkt och består av en stor bassäng ur vilken klippor reser sig. Dessa klippor är befolkade av vattenväsen.