Sök och boka hotell i Rom

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Antikens Rom


Enligt legenden så grundades Rom 21 april 753 f.Kr av Romulus. Romulus och hans bror Remus var söner till krigsguden Mars och vestalen Rhea Silvia. Romulus och Remus ska ha lagts ut i floden Tibern för att sedan bli upptäckta och uppfödda av en varginna. Tvillingarna, som senare företog sig att grunda en stad vid floden, hamnade i en konflikt rörande stadens geografiska placering.

Detta ledde till att Romulus dödade brodern Remus och grundade Rom. När man talar om antiken så åsyftas en epok i Medelhavsområdets historia. En vanlig indelning av antiken tar sin början med de mesopotamiska och egyptiska civilisationerna runt 3000 f.Kr. Antiken avslutas i och med Västroms fall år 476 e.Kr. Efter att den siste västromerska kejsaren Romulus Augustulus avsattes år 476 så levde endast Kejsardömet kvar i rikets östra del. Konstantinopel var då huvudstad.

Antiken är ett begrepp som är tätt sammanflätat med ett klassiskt arv. Således talar man om det klassiska arvet när det gäller konst, vetenskap och filosofi inom antiken. Innan romarriket bodde ett folkslag som kallades för etrusker i västra Italien. De var kända för sin högt stående kultur, som sedan kom romarna till del. Rom blev republik år 500 f.Kr. Då styrdes Rom av 300 patricier vilka bildade en senat. Till senatens arbetsuppgifter hörde att ansvara för rikets ekonomi, statsmakten och förhandla med grannländer. Att relationerna till grannländerna var extremt viktig fråga kan inte nog understrykas.

Romarna förde många krig mot sina granländer erövrade stora geografiska områden. I och med att romarna skaffade kolonier så implementerades även den romerska livsstilen i dessa områden. Nya romerska städer byggdes också med Rom som förebild. Republiken Rom försvann i och med att Julius Ceasars adoptivson, Augustus, stod som segrar efter det inbördeskrig som följde efter Ceasars död. Augustus utropade sig själv till kejsare år 31. Därefter följde en fred, som kallas för Pax Romana, som varade i 200 år.

I det antika Rom fanns tempel, teatrar, hästkapplöpnngsbanor och badinrättningar.

En av den romerska antikens mest berömda symboler är Colosseum. Det är den största amfiteatern som någonsin byggdes i Romarriket. Colosseum, som hade en åskådarkapacitet på runt 55 000, användes vid gladiatorspel. Några andra viktiga moment från antikens Rom är Forum Romanum, Domus Aurea och Pantheon. Forum Romanum var det antika Roms plats för politiska möten, religiösa ceremonier men också handel. Byggnaderna på Forum Romanum förföll efter att Romariket gick under, men under de senaste århundradens har de gjorts omfattande geografiska utgrävningar. Forum Romanum är idag en av världens största turistattraktioner.

När man vandrar runt som turist i den italienska huvudstaden blir man ideligen påmind om antikens Rom. För att hinna med att besöka så många centrala platser och byggnader från antikens Rom, kan det vara en god idé att strukturera upp sin semester. Ett sätt att göra detta är att förse sig med en karta över Rom, på vilken man placerar ut de centrala sevärdheterna från antikens tidevarv.